Non verbaal

Kinderen en jongeren in asielzoekerscentra (azc)

Hoe organiseer je activiteiten voor bewoners van een asielzoekerscentrum die de Nederlandse taal niet spreken? Om hierop antwoord te geven heeft stichting de Vrolijkheid de non-verbaal methodiek ontwikkeld. Voor kinderen op een azc is non-verbale communicatie erg belangrijk. Vaak zijn ze nog maar pas in Nederland en hebben ze behoefte om zich op een of andere manier uit te drukken.

Er zijn verschillende manieren om non-verbaal te communiceren; via kunstdisciplines als muziek, dans, drama of beeldende vorming, door de intonatie van je stem, door een gebaar te maken, door je lichaamshouding, met je gezichtsuitdrukking en via het maken van oogcontact. Werken met bewoners in azc's die onze taal niet spreken is leuk en leerzaam. Het biedt kansen en mogelijkheden, maakt creatief, brengt humor en zorgt dat je in eenzelfde positie staat. Ook brengt het vaak de essentie van een workshop naar boven; welke voorwaarden zijn nu echt van belang en hoe werk je vanuit de behoefte van het kind? De non-verbale methodiek biedt praktische tips voor mensen die op azc's creatieve workshops begeleiden.

Stichting de Vrolijkheid is een divers netwerk van kunstenaars, theatermakers en creatief organisatoren die met kunstprojecten vrolijkheid brengen in het leven van kinderen en jongeren in de Nederlandse asielzoekerscentra. In de provincie Groningen is de stichting actief in Delfzijl, Oude Pekela, Musselkanaal en Ter Apel.

www.vrolijkheid.nl