Laaggeletterdheid

Hieronder staat een beknopt overzicht met informatie over laaggeletterdheid. In Nederland is de Stichting Lezen & Schrijven actief om laaggeletterdheid te voorkomen of te verminderen. In de provincie Groningen zijn meerdere KMG-leden actief om laaggeletterdheid onder volwassenen tegen te gaan.

Lees- en schrijfproblemen

Anderhalf miljoen volwassenen in Nederland hebben grote moeite met lezen en schrijven. Tweederde daarvan is van Nederlandse afkomst. Laaggeletterdheid komt voor in alle lagen van de bevolking. Stichting Lezen & Schrijven heeft verschillende herkenningswijzers om laaggeletterdheid te kunnen signaleren. Laaggeletterden kunnen onvoldoende lezen, schrijven en rekenen om volwaardig mee te doen in de maatschappij. Iedereen kan een rol spelen in het voorkomen en verminderen van laaggeletterdheid.

  • Vertel de persoon dat hij niet de enige is (1 op 10 volwassenen is laaggeletterd).
  • Vertel dat dagelijks 15 minuten (voor)lezen belangrijk is voor de woordenschat en taalontwikkeling.
  • Vertel dat er speciale cursussen zijn voor volwassenen, met kleine groepen en persoonlijke aandacht.
  • Via het gratis telefoonnummer 0800 023 44 44 kan iemand informatie krijgen over een cursus in de buurt.

Op de website van de Stichting Lezen & Schrijven is veel informatie te downloaden, www.lezenenschrijven.nl

Alfa-college en Noorderpoort

Het Alfa-college en Noorderpoort bieden op diverse locaties in Noord Nederland cursussen aan voor volwassenen. Van alfabetisering tot en met inburgeren.

Klik door naar:
Alfa-college
Noorderpoort

Si! Delfzijl

Si! heeft in Delfzijl speciale activiteiten op het gebied van taal en ontmoeting voor en door vrouwen. Naast groepslessen om de Nederlandse taal te leren, is er ook een schrijfgroep, een thema praatgroep en een taal-, krantlees- en taalspellengroep. Ook computerles kan gevolgd worden bij Si!

Klik door naar: Si!